Schaken en zo

De 3 andere gezinsleden schaken. Ik niet.

Maar “The Queen’s Gambit” was wel interessant om naar te kijken.

De bronafbeelding bekijken

De serie vertelt het verhaal van een weesmeisje dat leert schaken van de conciërge in het weeshuis en een natuurtalent blijkt te zijn. Op latere leeftijd wordt ze nog geadopteerd en uiteindelijk gaat ze met haar adoptiemoeder (de vader is verdwenen… it’s complicated) naar allerlei tornooien.

De sfeer van de serie is ook intrigerend. Hij speelt zich af in de jaren 50, maar het ziet er als een overdreven versie van de jaren 50 uit, visueel en stilistisch dan. Het doet me een beetje denken aan de stijl van de videoclips van Stromae.

Schaken en vrouwen, dat ligt ook complex. Zo maar meedoen met de mannencompetitie, dat zit er in het echte leven niet in. Een interessant stukje schaakgeschiedenis gaat over de Cubaanse Maria Teresa Mora Iturralde, een meesterlijke schaakster, maar in die tijd zeker (de jaren 20 van de vorige eeuw), mocht ze niet meedoen aan de mannenkampioenschappen. Meer recent zijn er de zussen Polgár uit Hongarije, één van hen heeft zich kunnen plaatsen voor het wereldkampioenschap, als enige vrouw ooit. En zij lieten alledrie weten dat mannen die zo gracieus verliezen van een meisje of vrouw als in The Queen’s Gambit.

Op tornooien valt het ook heel hard op dat het vooral een mannenbedoening is. Er zijn meisjes, en steeds meer heb ik de indruk, maar vooral in de jongere leeftijdscategorieën. Hoe ouder, hoe meer jongens. Het eerste Belgisch Jeugdkampioenschap waar mijn dochter aan heeft deelgenomen, waren ze nog met een 15-tal meisjes in de U10 categorie maar in de U18 waren ze nog met 2.

Naar het schijnt is de verkoop van schaakborden gestegen door de serie… wie weet wat de volgende generaties meisjes gaan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s